AL 44-LEA CONGRES AL SOCIETĂȚII ROMÂNE
DE ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ

AL 12-LEA CONGRES ROMÂNO-FRANCEZ 
DE ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ

AL 10-LEA SIMPOZION ROMÂNO-ISRAELIAN 
DE ACTUALITĂȚI ÎN ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ

AL 17-LEA CONGRES AL ASISTENȚILOR
DE ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ

AL 5-LEA SIMPOZION "ROMÂNIA DODOLOAȚĂ"
AL SOCIETĂȚILOR DE ANESTEZIE ȘI TERAPIE INTENSIVĂ DIN ROMÂNIA ȘI MOLDOVA
Manifestări însoţite de expoziţia medicală specializată
  , ediţia a 17-a

09 - 13 MAI 2018

Centrul Internațional de Conferințe, Sinaia, România

WORKSHOP: MANAGEMENTUL PSIHOLOGIC AL DURERII ÎN AFECȚIUNEA ONCOLOGICĂ

Data: 12 mai 2018
Durata: 17.00 - 17.30
Locație: Sala 6 - Hotel Caraiman

Număr limitat de locuri: 30 participanți
Taxă de participare: gratuit
Modalitate de înscriere: exclusiv prin completarea formularului de înregistrare disponibil AICI.

Durerea unul dintre cele mai prevalente simptome și în aceelași timp cel mai supărător simptom întâlnit la pacienții oncologici. Aproximativ 70% dintre pacientii oncologici sunt afectați de simptomul durerii în cel puțin un stadiu al bolii canceroase. Aproape 75% dintre pacienții cu cancer în stadiu avansat au dureri și 50% dintre cei cu cancer terminal simt durere moderată sau severă. Durerea în cancer are efecte profunde asupra distresului psihologic. Sunt patru aspecte ale experienței durerii în cancer ce trebuie evaluate continuu: intensitatea durerii, alinarea durerii, interferențe funcționale legate de durere și monitorizarea efectelor intervenției.
The Memorial Pain Assessment Card este un instrument simplu creat pentru a obtine o evaluare rapida a acestor experiente subiective. Chestionarul de durere McGil este un alt instrument de evaluare a durerii utilizat și recomandat.
Intervenția optimă a durerii asociate cancerului necesită o strategie multimodală, ce include abordări farmacologice, psihoterapeutice, de reabilitare și intervenție, recomandate de cele mai multe ori a se folosi în paralel. Intervenția se bazează în mare parte pe tehnici de relaxare, imagerie dirijată, terapie cognitivă, distragere atențională, hipnoză și tehnici mindfulness. Scopul intervenției este de a ghida pacientul spre sentimentul de control asupra durerii. Unele modalități de intervenție poti fi preponderent cognitive: focusare pe procesul de gândire și de percepție, alte tehnici sunt axate pe modificarea modelelor de comportament ce ajută pacientul gestioneze durerea.